Mainokset

Beef jerky

Mainokset

Resepti: Beef jerky

  • 1 pala vähärasvaista naudan ulkofilettä kokonainen pala
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 dl Worschestershire -kastiketta
  • 1 dl Kikkoman\’sin teriyakikastiketta
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl cayennepippuria
  • ½ pullo HP:n BBQ-kastiketta
  • 2-3 rkl siirappia
  • ½ dl vastarouhittua mustapippuria
  • 0,5 dl punaviinietikka
    1. Mahdollisimman vähärasvaista naudan ulkofilettä tai sisäfilettä
      kokonainen pala (ei pihvejä). Kaikki rasva ja mahdolliset kalvot
      poistetaan mahdollisimman huolellisesti. File pakastetaan pari-kolme
      tuntia niin, että se on kiinteä, mutta ei kivikovaksi jäätynyt.
      Leikataan siitä syyn suuntaisia ohuita suikaleita (n. 3 mm). Syyn
      suuntaisia siksi, että poikkisyyhyn leikatut kuivalihat murenevat liian
      helposti. Pitkittäissyin leikatusta saa revittyä kivoja suikaleita.
      Marinadi: 1 dl soijakastiketta 1 dl Kikkoman\’sin teriyakikastiketta 1
      dl Worschestershire -kastiketta 1 reilu rkl valkosipulijauhetta 1 reilu
      rkl sipulijauhetta 1 reilu rkl cayennepippuria n. 0,5 dl
      punaviinietikkaa, ja tässä varmasti punaviinin käyttäminen toisi vielä
      paremman maun. Punaviiniä voi laittaa enemmänkin. Melko karkeaksi
      rouhittua mustapippuria runsain määrin, todella reilusti Reilu puoli
      pulloa HP:n BBQ-kastiketta. Muutama rkl siirappia Sekoitetaan marinadi
      hyvin. Viipaloitu naudan ulkofile laitetaan marinadiin, ja sekoitetaan
      niin, että kaikki lihaviipaleet peittyvät. Jätetään marinoitumaan
      jääkaappiin vähintään kahdeksan tuntia, mieluiten yön yli, muttei yli
    2. 4 h. Sekoitetaan välillä, niin että kaikki lihaviipaleet marinoituvat
      tasaisesti. Marinoinnin jälkeen kaadetaan ylimääräinen marinadi pois,
      ja asetellaan lihaviipaleet tasaiselle alustalle talouspaperin päälle,
      ja kuivataan ylimääräinen marinadi pois huolellisesti talouspaperilla.
      Lihan pinnan ei tarvitse jäädä märäksi. Kuivaus: Käytin uunia, koska en
      omista varsinaista kuivuria. Uuni toimii hyvin, mutta monet tekevät
      kuivurilla. Pujotetaan lihaviipaleet toisesta päästään pitkiin
      grillaustikkuihin roikkumaan, väljästi. Laitetaan vartaat uunin
      paistoritilään roikkumaan (tässä oli pieni pujotteleminen, että sai
      lihaviipaleet osumaan omiin ritilän väleihin). Lihaviipaleiden pitäisi
      riippua väljästi, eikä koskea toisiaan, jotta kuivuminen tapahtuisi
      tasaisesti. Uunin lämpö säädetään 50 asteeseen (ylä- ja alalämmölle),
      ja uunin luukku on hyvä jättää aavistuksen raolleen, jotta ilmankierto
      muodostuu hyväksi ja kosteus pääsee tehokkaasti poistumaan. Tuin
      uuninluukun auki viinipullon korkilla, niin että rakoa jäi aavistuksen.
      Lihojen on tarkoitus kuivua, ei paistua. Uunin pohjalle kannattaa
      sijoittaa pelti keräämään lihoista tippuvan nesteen. Sitä ei tosin tule
      paljon, mutta kuitenkin. Kuivataan (uunista, lämpötilasta,
      lihaviipaleiden paksuudesta ja kosteudesta, ym. johtuen) 4,5 – 8
      tuntia. Oma eräni valmistui noin kuudessa tunnissa. Kuivauksen aikana
      käänsin ritilän 180 astetta pari kertaa, jotta lihat kuivuisivat
      tasaisesti. Liha on valmista, kun se tuntuu sormiin kuivalta ja
      jäykähköltä, muttei rutikuivalta. Valmis liha on sitkeän kuivaa. Jos
      liha pääsee kuivumaan liiaksi, se taitettaessa murtuu rapsahtaen.
      Annetaan tasaantua huoneenlämpöön, ja suljetaan jonkin tunnin kuluttua
      minigrip-pusseihin, tai vakuumoidaan, jos konstit löytyvät. Netin
      mukaan säilyy jääkaapissa kuukausia.

    Hakusanat:

    Kuva galleriasta

    kalalautanen

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.

    Mainokset
    Sivut
    Uusimmat reseptit