Mainokset

Ohrarieska resepti

Mainokset

Ainekset
1 ltr piimää
2 tl suolaa
3-5 dl ohrajauhoja (tarpeen mukaan)
Ohjeet
1. Kuumenna uuni hyvin kuumaksi (230`c)
2. Sekoita ensn piimään suola ja n. 4 dl ohrajauhoja.
3. Vaivaa taikinaa hyvin; lisää jauhoja vähitellen.
4. Paloittele taikina ja pyöritä palat palloiksi.
5. Muovaa palloista puolipaksuja leipiä ja koristele niiden pinta
viivoin eli >>tärppäämällä>> tai >>knäkkäämällä>>.
6. Käännä leivät ja taputtele noin 1cm paksuiksi pyöreiksi leiviksi.
7. Koristele pinta pistelemällä ja tärppäämällä siihen vielä
vinoruudukko läntisen Perä-Pohjolan tapaan.
8. Paista rieskat heti kuumassa uunissa kypsiksi.
9. Lado kuumat rieskat päällekkäin, jotta ne pehmenisivät.
10. Tarjoa rieskat kuumina voin kanssa.
Voit jäädyttää tai pakastaa rieskat heti paistamisen jälkeen ja
sulattaa sitten ennen käyttöä kuumassa uunissa.
Keittotieto 1977
Ohrarieska on vanhimipa leipälajejamme. Aikoinaan sitä paistettiin
kuumien kivien päällä ulkosalla tai takkatulen loimuun vinottain
asetetun alustan päällä. Vanhanaikaisen uunin arinalla paistettu rieska
maistuu paremmalta kuin sähkö- tai kaasuuunissa kypsytetty. Mutta
kuumassa grillissäkin rieskan saa onnistumaan. Eteläisessä
Länsi-Suomessa rieskan valmistus on jäämässä kokonaan pois käytöstä;
enää niistä maistuvat lapsille hiilien päällä valmistetut hiilikot.
Karjalassa nostattamatonta kovataikinaista rieskaa sanotaan
nyrkkirieskaksi tai kovaotraseksi; pohjoisessa se on usein vain pelkkä
rieska. Hiivaakin käytettiin joskus rieskan valmistuksessa -silloin
leivistä tehtiin vähän paksumpia. Ne kuivuivat kuitenkin paljon
nopeammin.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

grillaus

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Mainokset
Sivut
Uusimmat reseptit