Mainokset

Parempi kotipulla resepti

Mainokset

Ainekset
1 yleiskone
14-16 dl vehnäjauhoja
225 g leivontamargariinia
5 dl maitoa
3 munaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 putkilo kardemummaa
50 g hiivaa (tai 2 pussia tuorehiivaa)
Ohjeet
Hanki yleiskone. Itse en kyllä viitsi tehdä pullaa ilman yleiskonetta
vaan ostan pullat kaupasta. Meillä on ollut käytössä jo 20 vuotta
Philips Ahkera, joka on palvellut erinomaisesti.
Laita metalliastiaan tai kattilaan sulamaan 200-250 g
leivontamargariinia. Sulata sitä liedellä pienellä tulella, koska
rasvan ei tarvitse kokonaan sulaa.
Kaada kulhoon kylmä maito. Älä usko ikuisen vanhoja ohjeita, että maito
on lämmitettävä. Pullasta tulee tiiviimpää ja parempaa, kun laitat
riittävästi aineksia etkä kohota pullaa liian nopeasti ja sotke
taikinaan liikaa jauhoja.
Laita kylmän maidon sekaan 2 munaa (kolmas jää voiteluun), sokeri,
kardemumma ja suola. Murenna joukkoon hiiva jos käytät tuorehiivaa. Jos
käytät kuivahiivaa niin sekoita se jauhojen joukkoon. Vispaa aineksia
sekaisin yleiskoneen vispilällä tai käsivispilällä.
Lisää sekaan jauhoja ja jatka vispaamista. Kun seos on niin paksua,
että sitä ei voi sekoittaa vispilällä, vaihda yleiskoneeseen
taikinakoukut ja jatka koneella. Ellet omista konetta niin vaivaa
taikinaa käsin – hyvin pestyillä käsillä….
Kun olet laittanut taikinaan lähes kaikki jauhot, lisää taikinan
joukkoon puoliksi sulatettu rasva. Kun rasva on sekoittunut hyvin,
lisää loput jauhot. Älä laita jauhoja ainakaan yli 16 dl. Mikäli
jauhoissa on hyvä sitko, niin pärjäät varmasti 14 desillä.
Anna yleiskoneen vaivata taikinaa 20-30 min tai niin kauan, että kun
tökkäät taikinaveitsellä tms., niin siihen ei tartu taikinaa. Tämän
tekeminen käsin on rankkaa ja voit luistaa siitä laittamalla taikinaan
vähän enemmän jauhoja ja käyttää jauhoja leivontavaiheessa.
Kun taikina on alustettu, ota kulho koneesta, laita sen päälle
tuorekelmu/liina ja laita se vedottomaan, lämpimään paikkaan. Taikina
nousee noin tunnissa, vaikka käytit kylmää maitoa. Lämmin rasva ja
pitkäkestoisen vaivauksen tuottama lämpö mielestäni korvaavat maidon
kylmyyden. En ole koskaan lämmittänyt maitoa, eikä ole tullut moitteita
pullasta. Eipähän tarvitse tiskata yhtä astiaa.
Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä leivonta-alustalla, jotta
taikinasta poistuu ilma. Leikkaa sopivankokoisia paloja, pyöritä
pulliksi ja laita pellille, jossa on leivinpaperi. Tee ensin yksi
pellillinen.
Laita kuppiin 1 muna ja vispaa sen rakenne rikki lusikalla. Voitele
pellillä olevat pullat munalla käyttäen pullasutia. Ripottele pullien
päälle raesokeria ja voitele munaa vielä sokerin päälle. Sokeri pysyy
paremmin pullien päällä. Kun yksi pellillinen on valmis, laita se heti
kylmään uuniin ja laita uuni 200-225 asteeseen. Voit hyvin laittaa
pellillisen kylmään uuniin koska kohoaminen tapahtuu samalla, kun uuni
lämpenee.
Ensimmäisen pellillisen valmistuessa voit pyöritellä toisen pellillisen
ja voidella+sokeroida pullat valmiiksi.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

aamiaismakkarat

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Mainokset
Sivut
Uusimmat reseptit