Mainokset

Reseptit sanoilla ‘hirvipata’

Perusmakuinen hirvipata resepti

Ainekset
hirvenlihaa, tässä paistia
helmisipuleita
yksi valkosipulin kynsi
reilusti mustapippureita
laakerinlehti
pll / tlk tummaa hyvää jouluolutta
pari porkkanaa
suolaa, vettä
persiljasilppua pinnalle
Ohjeet
Mieluiten valurautapata
Kuutioi liha reiluiksi palasiksi ja ruskista voiöljy seoksessa. Lisää
kuoritut sipulit, isoimmat puolitettuna ja porkkanat reiluina paloina.
Lisää olut ja mausteet. Nestettä sen verran, että nippa nappa
peittyvät.
Hauduta pari tuntia, tarkista maut ja suolan määrä. Sipulit hajoavat
täysin liemeen maustamaan. Suurusta halutessasi.
Nauti vaihteeksi vaikkapa maissisen polentan kanssa

Hakusanat:

Kuva galleriasta

sipsit

Hirvipata resepti

Ainekset
Ohjeet
HIRVIPATA ( 4:lle )
Aika: 1 1/2 – 2 tuntia
• 600 g luutonta hirvenlihaa
• 2 rkl voita, margariinia tai öljyä
• 2 sipulia
• 1 tl suolaa
• ripaus paprikaa tai valkopippuria
• 1 tl timjamia
• 1 laakerinlehti
• 4 – 5 katajanmarjaa
• 3 dl lihalientä
• 1 – 2 dl punaviiniä
• 1 rkl vehnäjauhoja
 Paloittele liha annospaloiksi ja ruskista rasvassa padassa.
 Kuori ja hienonna sipulit ja lisää ne pataan.
 Mausta suolalla, paprikalla tai pippurilla ja timjamilla.
 Lisää pataan myös laakerinlehti, katajanmarjat, lihaliemi ja
punaviini ja hauduta kannen alla n. 1 1/2 tuntia eli kunnes liha tuntuu
pehmeältä.
 Tarkista maku ja suurusta liemi veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla.
 Keitä muutama minuutti.
 Tarjoa padan lisänä perunoita tai perunasosetta, puolukkasurvosta ja
salaattia.
Vinkki:
jätä punaviini pois ja käytä sen asemesta vastaava määrä lihalientä.
Höystä pata silloin halutessasi kermatilkalla.
Halutessasi korvaa hirvenliha poron- tai peuranlihalla.
Voit valmistaa padan myös naudanlihasta samoin höystein ja reippaasti
katajanmarjoilla maustettuna, jolloin kesy nautakin muistuttaa
villiriistaa. Kokonaiset pikkusipulit antavat ruoalle näyttävyyttä ja
runsas kantarellimäärä lisää pataruoan metsäistä riistanmakua.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

lohi

Pippurinen hirvipata

Resepti: Pippurinen hirvipata

Ainekset

  • hirvenpaistia sopiva määrä
  • 1 – 2 kpl mustapekka juustoja
  • 2 kpl sipulia
  • 1 purkki säilyke päärynää
  • 2 dl kermaa

  1. Leikkaa hirvenpaisti ohuiksi viipaleiksi ja ruskista kevyesti pannulla,
    hiero pintaan suolaa. Viipaloi myös päärynät ja mustapekka juusto. Lado
    matsku uunipataan kerroksittain ja peitä vedellä. Heitä sipulit
    kokonaisina sekaan. Tuuppaa purkki uuniin 175 astetta tunniksi, jonka
    jälkeen pienennä lämpö 125 asteesen ja unohda muutamaksi tunniksi.
    Lopuksi lisää kerma. Tarjoa lisukkeeksi pottuja ja höyrytettyä
    ruusukaalia.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

omena

Venäläinen hirvipata

Resepti: Venäläinen hirvipata

Ainekset

  • 1 kg hirven sisä- tai paahtopaistia
  • 4 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 venäläistä suolakurkkua (ks. vinkki)
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl hunajaa
  • 2 tl mustapippuria myllystä
  • 2 tl cayennenpippuria
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl voimakasta lihalientä
  • 150 g sinihomejuustoa
  • 2 prk (à 120 g) smetanaa

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja viipaloi sipulit.
    Kuutioi suolakurkut. Kuutioi liha (noin 3 x 3 cm). Paista
    lihakuutioihin kaunis väri padassa voissa, muutama minuutti. Lisää
    sipulit ja hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkku. Jatka
    paistamista noin 5 minuuttia. Mausta pippureilla. Ripottele vehnäjauhot
    pataan ja paista niitä käännellen muutama minuutti. Lisää lihaliemi ja
    murustele juusto joukkoon. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi
    smetana.
  2. Peitä pata kannella ja nosta se 200-asteiseen uuniin noin 1 tunniksi.
    Alenna uunin lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia
    tai kunnes liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruoan olla
    uunissa sen aikaa, että pinta saa väriä ja kastike kiehuu hieman
    kasaan.
  3. Tarjoa ruoka punajuurten, suolakurkkujen ja keitettyjen perunoiden
    kanssa.
  4. Vinkki! Suolakurkut eli venäläiset kurkut eroavat tutummista
    maustekurkuista, sillä ne säilötään maitohappokäymisen avulla. Purkkiin
    kurkkujen seuraksi laitetaan pala ruisleipää, joka hapattaa liemen.
    Mausteissakin on eroja: maustekurkkuliemeen lisätään sokeria,
    venäläiset suolakurkut maustetaan muun muassa piparjuurella ja
    valkosipulilla.
    Ohje: Sanna Kekäläinen
    Juomasuositus: Terhi Oksanen-Alén
    Kuva: Reetta Pasanen

Hakusanat:

Kuva galleriasta

kakku

Karpaloinen hirvipata ja kookospannukakku

Resepti: Karpaloinen hirvipata ja kookospannukakku

Ainekset

  • Karpaloinen hirvipata
  • 700 g hirvenpaistilihaa tai muuta riistaa
  • 2 punasipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 lanttua
  • voita
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5 tl neilikkaa
  • 2 dl kuivattuja karpaloita
  • 5-7 dl lihalientä
  • suolaa
  • Kookospannukakku
  • 5 dl kookosmaitoa
  • 2 dl kermaa
  • 4 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
  • vaniljaesanssia tai vaniljaa
  • tarjolle marjoja ja jäätelöä

  1. Karpaloinen hirvipata Leikka paistiliha sopiviksi kuutioiksi. Paista
    niihin väri nopeasti pannulla ja nosta sivuun. Kuutioi vihannekset ja
    paista niitä hetken aikaa padassa kuumassa voissa. Lisää lihapalat ja
    mausteet. Paista hetken aikaa. Lisää karpalot ja lihaliemi. Nosta pata
  2. 75 asteiseen uuniin pariksi tunniksi. Lisää nestettä tarvittaessa.
    Tarjoile perunasoseen kanssa. Kookospannukakku Sekoita ainekset
    keskenään ja kaada uunivuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30
    minuuttia. Tarjoile marjojen ja jäätelön kanssa. Reseptit: Sanna
    Miettunen

Hakusanat:

Kuva galleriasta

kinkkuvoileipa

Hirvipata ja ruis-mustikkapiirakka

Resepti: Hirvipata ja ruis-mustikkapiirakka

Ainekset

  • Hirvipata:
  • 500 g hirvenpaistia
  • 4 perunaa
  • 2 sipulia
  • 1 palsternakka
  • 2 porkkanaa
  • 200 g ruusukaalia
  • 1 l lihalientä
  • 2 dl olutta
  • suolaa
  • maustepippuria
  • laakerinlehteä
  • 2 tl kuivattua persiljaa
  • tuoretta persiljaa koristeluun
  • nokare voita
  • Ruis-mustikkapiirakka:
  • taikina:
  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • täyte:
  • 2 dl mustikoita
  • 2 rkl ruisjauhoja
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa

  1. Hirvipata: Paloittele hirvenliha 2-3 cm kuutioiksi ja ruskista voin
    kera padassa. Lisää pataan paloitellut perunat, palsternakka, porkkanat
    sekä lohkotut sipulit sekä mausteet. Kuullota aineksia hetki ja kaada
    nesteet pataan. Jätä hautumaan liedelle miedolle lämmölle noin 45
    minuutiksi tai nosta 160 asteiseen uuniin kypsymään 1,5 tunniksi. Lisää
    loppuvaiheessa puolitetut ruusukaalit ja anna hautua vielä noin 15
    minuuttia. Tarkista maku ja viimeistele tuoreella persiljalla.
    Ruis-mustikkapiirakka: Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää jauhot,
    joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Anna taikinan levätä
    jääkaapissa hetki ja painele se sitten piirakkavuoan pohjalle ja
    reunoille. Sekoita ruisjauhot mustikoiden joukkoon ja levitä seos
    taikinalle. Sekoita kermaviili, kananmuna, sokeri ja kardemumma
    keskenään ja kaada mustikoiden päälle. Paista piirakkaa 200 asteisessa
    uunissa n. 30 minuuttia. Reseptit: Alex Nurmi

Hakusanat:

Kuva galleriasta

vihreat_pavut

Talvinen hirvipata ja vadelma-mustikkapiirakka

Resepti: Talvinen hirvipata ja vadelma-mustikkapiirakka

Ainekset

  • Talvinen hirvipata:
  • 600 g hirvenpaistia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 punasipulia
  • 300 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl kuivattuja sieniä esim. suppilovahveroita
  • tuoreita rosmariinin oksia
  • 1 l lihalientä
  • 2 dl punaviiniä
  • suolaa
  • mustapippurirouhetta
  • Vadelma-mustikkapiirakka:
  • 1 pkt pakastemurotaikinaa
  • 3-4 dl pakastevadelmia ja -mustikoita
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

  1. Talvinen hirvipata: Kuumenna uuni 170 asteeseen. Paloittele liha ja
    juurekset reiluiksi paloiksi. Halkaise valkosipulin kynnet ja lohko
    sipulit. Kuumenna padassa öljy ja ruskista lihat ja lisää lohkotut
    kasvikset. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja paahda hetki. Murskaa
    sienet ja lisää ne pataan. Kaada pataan lihaliemi ja punaviini, lisää
    tuoreet rosmariinin oksat ja mausteet. Laita pata uuniin ja hauduta n.
  2. -1,5 tuntia. Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa.
    Vadelma-mustikkapiirakka: Painele sulanut taikina voidellun
    piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle marjat. Sekoita keskenään
    kermaviili, muna ja sokerit. Kaada seos marjojen päälle. Paista
    piirakkaa 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Reseptit: Alex Nurmi

Hakusanat:

Kuva galleriasta

englantilainen_aamiainen

Hirvipata

Resepti: Hirvipata

Ainekset

  • Hirvenliha

  1. Liha leikataan ohuiksi viipaleiksi, jotka ruskistetaan pikaisesti.
    Pataan vettä,
    lihalientä,suolakurkkua,juureksia,pippuria,soijaa,viinietikka,herkkusie
    niä, sipuli, valkosipuli ja yksi pippurijuusto. Uuniin 150C / 3
    tunniksi mutta pata on valmis vasta seuraava päivänä, jolloin annetaan
    olla vielä 1 tunti, jonka jälkeen lisätään kerma sekä tilkka punaviiniä
    ja vielä tunniksi uuniin. Lisukkeeksi vaikka perunamuusi.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

sapi12288_katkarapu-kirjolohigratiini_0000

Kirpeä hirvipata

Resepti: Kirpeä hirvipata

Ainekset

  • 100 g pekonia
  • 500 g hirven paistia
  • 2 kpl sipulia
  • 1 tölkki valmista tomaattimurskaa jossa on kasviksia 400 g
  • 1 dl lihalientä
  • 1 dl kermaa
  • 1 tl rosmariinia
  • ½ dl hillosipuleita
  • ½ dl valkosipulin kynsiä
  • ½ paprikaa
  • muutama kokonainen chilipalko

  1. Kiitokset tästä reseptistä Minnalle! 1. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja
    pane pataan sulamaan ja ruskistumaan. Leikkaa hirvenliha kuutioiksi ja
    lisää 2-3 erässä pekonin joukkoon ruskistumaan kauttaaltaan. Hienonna
    myös sipuli pataan. 2. Kaada valmis tomaattikastike lihapaloille,
    samoin lihaliemi ja kerma. Sekoita kastike ja jätä ruoka hautumaan
    miedolle lämmölle noin tunniksi kannen alle. 3. Lisää rosmariini,
    hillosipulit, valkosipulit ja pieniksi kuutioiksi leikattu paprika.
    Jatka hauduttamista noin 30 minuuttia, tarkista mausteet ja tarjoa
    pataruokaa tumman riisin, ohran tai couscousin kanssa.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

vesimeloni
Mainokset
Sivut
Uusimmat reseptit