Mainokset

Reseptit sanoilla ‘keitetyt’

KEITETYT RAVUT resepti

Ainekset
5 l raikasta vettä
1,5 dl Karkeaa merisuolaa
9 kpl palasokeria
20-30 kpl eläviä jokirapuja (täplärapukin käy)
varsitilliä (kruunutilli)
Ohjeet
Tällä ohjeella rapuja valmisti jääkärikenraali W.E.Tuompo
kesähuvilallaan Pornaisten Laukkoskella, Kotojärven rannalla.
Rapukesteissä oli joskus mukana myös kirjailija Mika Waltari. Tuompo
toimi jatkosodan ajan päämajassa Mikkelissä. Ohjeen olen saanut
ystävältäni, kenraalin pojan pojalta Kari Tuompolta.
Huuhdo ravut kylmällä vedellä, raanan alla. Laita vesi kiehumaan isoon
kattilaan, lisää suola ja sokerit sekä tilliä varsineen. Kun vesi
kiehuu kunnolla pane ravut kattilaan yksitellen. Rapujen pitää olla
eläviä, selkäpanssarista nostaen sakset ei saa roikkua velttoina (rapu
on tällöin huonokuntoinen tai kuollut). Veden pitää kiehua kunnolla
jatkuvasti. Keitä 8-12 min. viimeisen ravun jälkeen.
Poista tillit. Laita uudet tillit kattilaan. Anna rapujen jäähtyä
keittokattilassa, keitinliemessä viileässä paikassa. (voit nopeuttaa
jäähtymistä laittamalla kattilan vaikkapa lavuaariin ja juoksuttamalla
ympärillä kylmää vettä). Parhaimmillaan ne ovat 12 tunnin kuluttua.
Nosta ravut vadille keoksi, koristele tillin kukinnoilla, tarjoa
lisukkeena paahtoleipää, patonkia, snapseja, valkoviiniä ….
lämpimässä elokuun illassa kuun paistaessa …
Voit myös pakastaa, valmistusliemessä.
Syötyjen rapujen saksista ja selkäpanssareista saa maukkaan rapuliemen,
ks. linkki.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

juusto

Lihapullakastike ja keitetyt perunat

Resepti: Lihapullakastike ja keitetyt perunat

Ainekset

  • 2 munaa
  • 400-500 g jauhelihaa
  • 1 pss sipulikeittoa
  • 1 rkl hasselpähkinärouhetta tms.
  • ½ pss perunoita
  • 50 g voita
  • 1½ rkl vehnäjauhoja
  • 3-5 dl vettä
  • maustepippuria
  • ripaus suolaa

  1. Pistä uuni lämpiämään 200 asteeseen. Laita perunat kattilaan kiehumaan
    ja valmista lihapullataikina.
  2. Sekoita kulhossa munat, sipulikeitto ja pähkinät ja lisää jauheliha.
    Sekoita hyvin. Tee taikinasta pullia ja laita leivinpaperin päälle
    uunipellille ja uuniin.
  3. Valmista kastike. Sulata voi paistinpannulla, lisää vehnäjauhot ja
    ruskista kunnolla. Lisää vesi ja anna kiehua hiljalleen koko ajan
    sekoittaen. Lisää viimeisenä pippurit ja mausta suolalla. Lisää sekaan
    valmiit lihapullat ja anna kiehua hetki.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

kasviksia

Keitetyt perunat

Resepti: Keitetyt perunat

Ainekset

  • 5 10 perunaa

  1. laita perunat kattilaan ja lisää vettä niin, että perunat ovat veden
    pinnan alapuolella. kiehauta niitä niin kauan kunnes ne ovat haarukalla
    kokeilemalla pehmeitä. JA HYVÄÄ TULEE!

Hakusanat:

Kuva galleriasta

lampaankylki

Lampaanjuustotoast sekä keitetyt simpukat sitruunan ja

Resepti: Lampaanjuustotoast sekä keitetyt simpukat sitruunan ja

Ainekset

  • Lampaanjuustotoast:
  • 3 dl mustia kivettömiä oliiveja
  • n. 0,5 dl oliiviöljyä
  • 4 viipaletta vaaleaa leipää
  • 200 g pehmeää lampaanmaitojuustoa (tai vuohenjuustoa)
  • oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • Simpukoita sitruunan ja korianterin kera:
  • 1 kg sini- tai hietasimpukoita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 sitruuna
  • tuoretta korianteria
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 rkl voita
  • suolaa
  • valkopippuria

  1. Lampaanjuustotoast: Soseuta oliivit tahnaksi sauvasekoittimella, ohenna
    seos sopivan paksuksi oliiviöljyllä. Voitele leivät pelkällä
    oliiviöljyllä ja paahda ne uunissa kullanruskeiksi. Laita pala
    vuohenjuustoa jokaiselle leivälle ja mausta leipä oliivitahnalla sekä
    mustapippurilla. Tarjoile. Simpukoita sitruunan ja korianterin kera:
    Pese simpukat hyvin kylmässä vedessä. Poista \”parta\”. Kuullota
    hienonnettu valkosipuli oliiviöljyssä ja lisää simpukat sekä
    hienonnettu korianteri. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää valkoviini
    välillä sekoittaen. Kun simpukat avautuvat, lisää sitruunamehu. Lisää
    lopuksi joukkoon voi. Tarjoa syvältä lautaselta. Reseptit: Jose Avillez

Hakusanat:

Kuva galleriasta

kinkkumunapiiras

Valkoviinissä keitetyt päärynät ja minttusuklaakastiketta

Resepti: Valkoviinissä keitetyt päärynät ja minttusuklaakastiketta

Ainekset

  • 4 päärynää
  • 1 plo makeaa valkoviiniä (esim. muscat)
  • 1 rkl vihreää kardemummaa (tai tavallista)
  • 1 appelsiinin mehu
  • Minttusuklaakastike:
  • 100 g tummaa suklaata
  • 30 g voita
  • 5 rkl vettä
  • 1-2 rkl minttulikööriä

  1. Päärynät: Mittaa kaikki aineet kattilaan, myös kuoritut päärynät.
    Kiehauta ja hiljennä sitten lämpöä. Hauduta n. 10 minuuttia, kunnes
    päärynät ovat pehmeitä. Tarjoa päärynät heti hieman jäähtyneinä tai jos
    haluat niihin enemmän makua, niin anna niiden marinoitua jääkaapissa
    yön yli jäähtyneessä liemessä. Minttusuklaakastike: Sulata suklaa
    vesihauteessa veden ja voin kera koko ajan sekoittaen. Lisää tasaiseen
    kastikkeeseen alkoholi. Tarjoa kastike kylmänä tai lämpimänä.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

juhlaruokaa

Keitetyt sinisimpukat ja lohkoperunat aiolilla

Resepti: Keitetyt sinisimpukat ja lohkoperunat aiolilla

Ainekset

  • 2 kg tuoreita sinisimpukoita
  • 3 dl valkoviiniä
  • 3 dl kalalientä
  • (1 dl kermaa jos haluat)
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulin kynttä
  • oliiviöljyä kuullotukseen
  • 4 oksaa tuoretta timjamia
  • 3 oksaa persiljaa
  • 1 dl persiljaa hienonnettuna
  • 2 tl suolaa
  • lohkoperunat:
  • 1 kg perunoita
  • oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • timjamia
  • merisuolaa
  • Aioli:
  • 2 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • 1 peperonchino
  • 2 keltuaista
  • 2-3 dl puolet oliivi- ja puolet rypsiöljyä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1-2 rkl lämmintä vettä
  • ohenna majoneesi tarvittaessa omenamehulla

  1. Sinisimpukat: Pese simpukat ja rapsuttele kuoret puhtaaksi. Pilko
    sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipuleita kattilan pohjalla hetki
    öljyssä. Lisää nesteeksi kalalientä ja valkoviiniä. Lisää timjamin ja
    persiljan oksat sekä suolaa. Lisää kiehuvaan liemeen simpukat ja
    kypsennä niitä noin 5 minuuttia. Ravistele välillä kattilaa.
    Viimeistele hienonnetulla persiljalla. Huom! vain auenneet simpukat
    ovat syötäviä. Lohkoperunat: Pese perunat hyvin. Leikkaa pieniksi
    lohkoiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy ja mausteet. Pyörittele
    perunalohkot öljyssä ja lado uunipellille. Paista 200C n. 20 min.
    Aioli: Mittaa tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kapeaan kulhoon
    sitruunamehu, keltuaiset, valkosipulit, peperoncihno sekä suola ja
    sekoita seos tasaiseksi. Kaada joukkoon oliivi- ja/ tai rypsiöljyä
    ohuena nauhana koko ajan kastiketta sekoittaen. Lorauta joukkoon vielä
    vesi saadaksesi kastikkeeseen kauniin kiillon. Voit tarvittaessa
    ohentaa majoneesia omenamehulla.

Hakusanat:

Kuva galleriasta

juusto

Keitetyt kananmunat

Resepti: Keitetyt kananmunat

  • 6 kananmunaa
  • 2 sipulin kuoret
    1. Levy kuutoselle. Lisää kattilaan kaksi litraa vettä sekä sipulin kuoret
      ja aseta kattila liedelle. Veden alkaessa kiehumaan, laita kananmunat
      lusikan avulla kattilaan. Keitä munia makusi mukaan 5-10 minuuttia. Ota
      kattila liedeltä ja korvaa kuuma vesi kylmällä. Anna keitoksen seistä
      pari minuuttia välillä sekoittaen. Kuori munat ja mausta suolalla.
      Halutessasi voit lisätä myös voita mausteeksi. Syö.

    Hakusanat:

    Kuva galleriasta

    leikkele_lihat

    Keitetyt lihapullat

    Resepti: Keitetyt lihapullat

  • Lihapullataikina:
  • 500 g paistijauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kapriksia
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1/2 dl kermaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • cayennepippuria
  • öljyä
  • 1 l mietoa lihalientä
  • Kastike:
  • 4 dl lihapullien keitinlientä
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl kapriksia
  • 30 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • valkopippuria
  • cayennepippuria
  • 2 rkl mustaherukkahyytelöä
  • Lisäkkeet:
  • 4 kypsää perunaa, esim. bintje
  • 1/2 kesäkurpitsaa
  • 1 bataatti
  • tuoretta timjamia
  • yrttisuolaa
  • oliiviöljyä
    1. Lihapullataikina Hienonna sipuli ja freesaa se tilkassa öljyä, anna
      jäähtyä. Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki, lisää kerma,
      sipuli, kaprikset, korppujauhot ja mausteet. Anna turvota hetki.
      Sekoita seos jauhelihan joukkoon. Kuumenna lihaliemi kattilassa ja
      keitä taikinasta pieni koepala. Tarkista maku, voitele kädet öljyllä ja
      pyöritä taikinasta isoja lihapullia n. 2 ruokailijaa kohden. Keitä
      pullat miedolla lämmöllä kypsiksi. Kastike Sulata voi kattilassa, lisää
      vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää kerma, mausteet ja
      mustaherukkahyytelöä. Tarkista maku, lämmitä lihapullat kastikkeessa.
      Lisäkkeet Viipaloi bataatit ja kesäkurpitsat pitkiksi viipaleiksi,
      sivele öljyllä ja lisää päälle timjamia. Kuori perunat ja paista
      öljyssä pannulla. Paista samalla pannulla myös bataatit ja lopuksi
      kesäkurpitsat.

    Hakusanat:

    Kuva galleriasta

    juusto
    Mainokset
    Sivut
    Uusimmat reseptit